KOMUNIKAT PRASOWY
14 marca 2023
20 i 21 lutego 2024 roku w algierskim hotelu Mariott miała miejsce konferencja Międzynarodowe Dni Green Chicken. To wydarzenie o ogromnym znaczeniu dla przemysłu drobiarskiego na całym świecie. Spotkanie zgromadziło ponad 200 uczestników z 15 krajów. Lekarze weterynarii, dystrybutorzy, integratorzy oraz inni kluczowi gracze spotkali się, aby dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami w dążeniu do promowania zrównoważonej hodowli drobiu bez udziału antybiotyków. Projekt Green Chicken to pierwsza taka produkcja na skalę przemysłową brojlerów kurzych bez antybiotyków.
Osią konferencji była prezentacja projektu Green Chicken – rewolucyjnej technologii chowu brojlerów kurzych przy wykorzystaniu produktów opartych wyłącznie na naturalnych ekstraktach roślinnych. Ta rewolucyjna inicjatywa powstała w Biodevas Labolatoires, który jest producentem naturalnych produktów do produkcji roślin i hodowli zwierząt.
– To znaczące wydarzenie zostało zorganizowane przez Biodevas we współpracy z lokalnymi partnerami, naszym dystrybutorem Plantaxion oraz firmą Khider, która specjalizuje się w bezantybiotykowym chowie brojlerów kurzych przy użyciu naszych rozwiązań – powiedziała Dorota Skrzyniecka, Area Manager Biodevas w Polsce.
Pierwszy dzień poświęcono dogłębnemu zbadaniu wyzwań związanych z opornością na antybiotyki na świecie oraz analizie polityk publicznych mających na celu zmniejszenie stosowania antybiotyków w hodowli drobiu. Przedstawiciele Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (dawniej OIE) oraz uczestnicy projektu Green Chicken prezentowali najlepsze praktyki i kierunki działań mających na celu poprawę dobrostanu zwierząt przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiej wydajności produkcji. Poruszano też takie zagadnienia jak: wykorzystanie antybiotyków na świecie, antybiotykooporność w hodowli drobiu, dobrostan zwierząt, stres oksydacyjny i odporność, fitoterapia jako alternatywa dla antybiotyków.
Plantaxion podzielił się swoją historią i ekspertyzą w zakresie wdrożenia projektu Green Chicken, wykorzystującego produkty oparte w 100% na naturalnych ekstraktach roślinnych powstałych w Biodevas Labolatoires. Eksperci podkreślali, że pomimo nieco wyższej ceny w porównaniu z brojlerem kurzym konwencjonalnym, marka Green Chicken odniosła spektakularny sukces.
– Obecnie dzienna produkcja firmy Khider przekracza 12 ton. Świadczy to o rosnącym zapotrzebowaniu konsumentów na zdrowe i bezpieczne produkty spożywcze. Dodatki paszowe projektu Green Chicken są już dostępne w naszej ofercie i z pewnością produkcja zwięrzęca ze zmniejszoną ilością antybiotyków lub całkowicie bez ich użycia będzie coraz popularniejsza również w Polsce, która jest głównym producentem drobiu w Europie. Warto też dodać, że takie rozwiązania są dostępne także dla bydła i trzody. – mówi Sara Śnioch, lekarz weterynarii z Hurtowni weterynaryjnej Pro-Wet Group, polskiego dystrybutora Biodevas Labolatoires.
Drugiego dnia konferencji uczestnicy mogli zapoznać się ze szczegółami produkcji jak i sprzedaży brojlerów kurzych podczas wizyty w siedzibie firmy Khider oraz sklepie Carrefour w stolicy Algierii.
Kontakt prasowy:
Dorota Skrzyniecka –biuro@biodevas.fr – 782 289 946
Od 2005 roku celem Biodevas Laboratoires dostarczenie rozwiązań pozwalających zmniejszyć stosowanie produktów chemicznych w sektorze rolniczym. Firma opracowuje i produkuje 100% naturalne rozwiązania oparte na ekstraktach roślinnych pochodzących z upraw ekologicznych. Dzięki unikalnej wiedzy i technologii, Biodevas działa w sektorach zdrowia i odżywiania zwierząt oraz roślin, oferując innowacyjne dodatki paszowe oraz biostymulatory roślin.
Poprzez wsparcie producentów rolnych w ponad 25 krajach, Biodevas udowadnia, że opracowane przez firmę naturalne rozwiązania pozwalają łączyć wydajność z rentownością. Biodevas został stworzony z myślą o wspieraniu koncepcji One Health, uwzględniając potrzeby branży zwierzęcej i roślinnej.
Zarówno siedziba firmy, centrum badań oraz produkcja Biodevas Labolatoires zlokalizowane są w zachodniej Francji w regionie Pays-de-la-Loire.
Biodevas posiada certyfikaty ISO:22000 (bezpieczeństwo żywności), GMP+, ECOCERT, Certipaq Bio i FIBL.
Prezes: François Blua, liczba pracowników: 39.