fbpx

Poprawa odporności roślin i naturalne żywienie truskawek

W dobie rosnącej świadomości konsumentów nt. zdrowotnych produktów spożywczych przed rolnikami stoi nowe wyzwanie – jak produkować nie tylko dużo, ale również bez pozostałości środków chemicznych. Kluczem do sukcesu może być stosowanie środków pochodzenia naturalnego.

Według raportu przygotowywanego na zlecenie Federacji Banków Żywności w 2017 r. w Polsce marnowane jest 9 mln ton żywności rocznie. Duży wybór jedzenia dostępnego w sklepach pozwala nam na dokonywanie wyboru, nie musimy kupować z konieczności – to lub nic. Coraz większą uwagę zwracamy na to jakie dodatki zawiera dany produkt, skąd pochodzi i w jaki sposób został przygotowany. Jak grzyby po deszczu wyrastają w sklepach półki z żywnością zdrową, ekologiczną, bez laktozy, bez glutenu czy bez GMO. Nie jest to jednak tylko moda, a potrzeba wynikająca z coraz większej ilości alergii i chorób wywołanych niewłaściwym odżywianiem się. Stale zwiększająca się świadomość spożywanych produktów, zasilana przez niezliczone poradniki sprawia, że przed producentami żywności pojawia się nowe wyzwanie. Nie wystarczy już tylko wyprodukować. Konsumenci oczekują mięsa, mleka i jaj bez pozostałości antybiotyków. Owoce i warzywa muszą już nie tylko pięknie wyglądać i długo leżeć na półce sklepowej, ale również być wolne od pozostałości środków chemicznych.

Dlatego przed rolnikami stoi ambitne wyzwanie, muszą przestawić się z produkcji ilościowej na jakościową. Wymaga to dużo wiedzy oraz stosowania nowych rozwiązani. Naprzeciw tym zapotrzebowaniom wychodzi firma Biodevas Laboratoires, która opracowała metody pozwalające znaczenie ograniczyć stosowanie środków chemicznych w produkcji rolniczej. Ważnym elementem nowoczesnego rolnictwa jest przewidywanie i zapobieganie. Jeśli zapewnimy roślinom dobry start, odpowiednie odżywianie i wzmocnimy ich system odpornościowy na tyle by organizm był w stanie sam pokonać atakujące go patogeny nie będzie konieczne uciekanie się do stosowania pestycydów lub będzie można znacznie je ograniczyć.

Z prezentowanego filmu dowiedzą się Państwo jak wygląda w praktyce produkcja truskawek z ograniczoną ilością pozostałości ś.o.r. prowadzona w ramach projektu BerryTech.

ZAMÓW