fbpx

Hodowla kurczaków bez antybiotyków

Szacowany czas czytania: 4 minuty

Międzynarodowa konferencja w Algierze

Unikalne na skalę całej Afryki, algierskie doświadczenie algierskiej w produkcji kurczaków „Green chicken” bez pozostałości i bez antybiotyków, zostało zaprezentowane podczas międzynarodowej konferencji, zorganizowanej we 20 lutego w Algierze, z inicjatywy firmy Sarl Plantaxion, specjalizującej się w produkcji preparatów weterynaryjnych.

Opracowaliśmy technologię wykorzystującą naturalne ekstrakty z roślin, które zwiększają odporność zwierząt hodowlanych i tym samym zmniejszyć użycie antybiotyków. Są to naturalnych dodatki paszowe, które wzmacniają odporność i komórki zwierząt. Pozwala to także poprawić ich produktywność. – powiedziała Estelle Pelzer, przedstawicielka francuskich laboratoriów Biodevas, specjalizujących się w 100% naturalnych rozwiązaniach fitogenicznych.

Algerijska firma Sarl Plantaxion zainspirowała się technologią Biodevas i w ramach zawartej umowy partnerskiej, dostosowała ją do specyfiki hodowli w Algierii. Tak rozpoczęła się produkcja „Green chicken”, kurczaków w chowie bezantybiotykowym i bez pozostałości.

„Zespół tej firmy wykonał nadzwyczajną pracę, która zasługuje na promocję na arenie międzynarodowej. Taki właśnie ma cel ta konferencja. Jest to promocja i dzielenie się algierskim doświadczeniem w hodowli kurczaka na arenie międzynarodowej. W wydarzeniu uczestniczą integratorzy, producenci pasz i hodowcy drobiu z Kanady, Europy, Azji i Afryki ” – podkreśla.

Międzynarodowe organizacje o incjatywie bezantybiotykowej hodowli kurczaków

Przedstawiciel Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt, Rachid Bouguedour, wyraził uznanie dla tej inicjatywy, mając nadzieję, że doświadczenie to znajdzie następców w innych krajach. Szczególnie, jak przypomina, że międzynarodowe wysiłki są skoncentrowane na jak największym ograniczeniu stosowania antybiotyków.

Prezydent Stowarzyszenia Ochrony i Orientacji Konsumentów i Środowiska (Apoce), Mustapha Zebdi, wezwał do powszechnej realizacji tego doświadczenia w celu wzmocnienia krajowej produkcji bezatybiotykowych kurczaków i obniżenia ich cen. „Istnieje różnica w cenie między kurczakiem standardowym a kurczakiem „Green chicken” wynosząca 100 DA (0,68EUR). Mamy nadzieję, że inni operatorzy podejmą tę inicjatywę, która doskonale wpisuje się w światowe kierunki w dziedzinie ochrony zdrowia, zmierzające do ograniczenia stosowania antybiotyków u zwierząt, co bezpośrednio wpływa na zdrowie ludzi” – ujawnia. Wyjaśnia, że im więcej antybiotyków stosuje się u zwierząt przeznaczonych do spożycia, tym bardziej wzrasta problem antybiotykoodporności u ludzi. „Prawie milion osób umiera rocznie z powodu braku reakcji na antybiotyki” – dodaje.

Projekt chroniący zdrowie konsumentów

W tym kontekście dyrektor techniczny Plantaxion, Arezki Belharet, zapewnił, że jednym z celów tego projektu produkcji „Green chicken” jest właśnie ochrona zdrowia przyszłych pokoleń. „Ten projekt trwał dziesięć lat, od momentu pojawienia się pomysłu po produkcję, która rozpoczęła się we wrześniu 2023 roku. Otworzyliśmy punkty sprzedaży w dziesięciu wilajach do tej pory i będziemy rozszerzać naszą sieć dystrybucji na poziomie krajowym.” – informuje, zachęcając krajowych producentów drobiu do produkcji „Green chicken” i zapewnienia rozszerzenie zasięgu dostępności. Celem tej firmy pod względem wolumenu jest osiągnięcie liczby 2,5 miliona kurcząt rocznie.

Produkcja „Green chicken” na skalę przemysłową

„Od momentu rozpoczęcia produkcji wyprodukowaliśmy około 1,4 miliona jednostek. Warto wiedzieć, że Algieria jest jedynym krajem, gdzie istnieje prawdziwy przemysł kurczaków w chowie bezantybiotykowym. W innych krajach ta branża jest rozwinięta, ale w niewielkiej skali i są to tylko małe gospodarstwa” – zaznacza dyrektor Plantaxion. Zawarł on umowę partnerską z grupą drobiarską Av-Khider w celu wykorzystania zakładów i urządzeń tej ostatniej do produkcji „Green chicken”. Dodaje także, że firma ma ambicje eksportowe. Ta sama technologia będzie również wykorzystywana do produkcji bydła, owiec i krów, a także produktów roślinnych.

„Podpisaliśmy umowy z uniwersytetami w celu utworzenia centrum rozwoju i badań, aby znaleźć rozwiązania umożliwiające lokalne uprawy roślin wykorzystywanych w naszej produkcji, które obecnie importujemy” – kończy.

Plantaxion opracował aplikację na telefon, umożliwiającą dostęp do najbliższych punktów sprzedaży „Green chicken”.

źródło:

https://www.horizons.dz/?p=85429

ZAMÓW