Nowe możliwości dzięki biostymulantowi STIMIX!
Najnowsze doświadczenie nad optymalizacją przechowywania ziemniaków przez stosowaniem biostymulanta STIMIX zostały przeprowadzone w PLANETE Légumes, jedynym centrum eksperymentalnym i doradczym w północno-wschodniej Francji specjalizującym się wyłącznie w uprawie warzyw. Misją PLANETE Légumes jest śledzenie potrzeb rolnictwa oraz eksperymentowanie i doradztwo, mające na celu optymalizację produkcji warzyw w obszarze jego działalności.
Wpływ biostymulatora na plon ziemniaków
Doświadczenie nad optymalizacją przechowywania ziemniaków zrealizowano w Alzacji. Biostylutator STIMIX zostosowano w uprawie ziemniaków odmian Melody. Z wyjątkiem ostatniego tygodnia lipca i pierwszego sierpnia warunki klimatyczne były ciepłe i suche przez cały okres uprawy. Nie ograniczały one rozwoju rośliny zwłaszcza podczas wzrostu bulw ponieważ plantacja była nawadniana. Program stosowania obejmował 3 aplikacje STIMIX w trakcie uprawy w dawce 2l/ha. Choć nie można było zaobserwować różnic w rozwoju liści ani w tuberyzacji, zauważono jednak silnie pozytywny wpływ biostymulatora na plon. Następnie zebrane ziemniaki umieszczono w przechowalni. Po 14 tygodniach przechowywania przeprowadzono oceny wydajności i wewnętrznych defektów.
Wnioski z doświadczenia:
- Poprawa wydajności handlowej o 6,7%
- Zmniejszenie oksydacji bulw o 49%
- Wzrost plonu bez wewnętrznych defektów o 14%
Biostymulator z ekstraktami roślinnymi
Stimix to biostymulator zawierający ekstrakty roślinne m.in. z krwawnika, rumianku, lebiodki oraz wiązówki. Przeznaczony do stosowania w uprawach przemysłowych takich jak ziemniaki, cebula a także uprawy strączkowe. Mechanizm działania opiera się na ograniczeniu niekorzystnego wpływu stresu oksydacyjnego na rośliny oraz regulacji metabolizmu. Stosowanie Stimix dostarcza roślinom bor w najlepiej przyswajalnej formie chelatu z aminokwasem. Formuła Stimix zawiera dodatkowo naturalny krzem, który mechanicznie wzmacnia tkanki roślin oraz wzmacnia odporność roślin w warunkach stresowych.
👉🏻 Chcesz uzyskać więcej informacji? Skontaktuj się z nami za pośrednictwem LinkedIn lub e-mailowo na adres biuro@biodevas.fr
- Międzynarodowa konferencja Green Chicken w Algierze: globalne zaangażowanie na rzecz zrównoważonego rozwoju hodowli drobiuKOMUNIKAT PRASOWY 14 marca 2023 20 i 21 lutego 2024 roku w algierskim hotelu Mariott miała miejsce konferencja Międzynarodowe Dni […]
- Najwyższe standardy jakości są naszym priorytetemFirma Biodevas Laboratoires jest ceniona za rygorystyczne przestrzeganie systemów zarządzania jakością. Labolatorium Biodevas opracowuje i produkuje rozwiązania w 100% naturalne, […]
- Certyfikacja Europejska biostymulatora ActiBoscaACTIBOSCA – 100% naturalny biostymulator został zatwierdzony zgodnie z nowym europejskim prawodawstwem. Z radością informujemy, że nasz biostymulator ACTIBOSCA pomyślnie […]
- Międzynarodowe targi HortiContact w NiderladachNajważniejsze wydarzenie w sektorze holenderskich upraw szklarniowych, czyli HortiContact, zbliża się wielkimi krokami! Tegoroczne ragi odbędą się w dniach 5-7 […]
- Biostymulator Kameha – atut w uprawie kukurydzyKukurydza jest rośliną jarą, narażoną na liczne stresy (szczególnie hydrologiczne i termiczne) w trakcie sezonu. Kilka lat doświadczeń pozwoliło nam […]
ActiBosca bez pozostałości biostymulator biostymulator roślin biostymulatory bor Certyfikacja europejska chelaty aminokwasowe choroby bakteryjne choroby grzybowe destresant ekologia fertygacja Green chicken herbicydy hodowla kurczaka bez antybiotyków innowacje jakość mc boron nawozy nawozy specjalistyczne nawożenie nawożenie sałaty nawożenie wapniem nawożenie ziemniaków nawóz dolistny nawóz krzem nawóz krzemowy pomidory poprawa plonu przymrozki rolnictwo zrównoważone rozsada rośliny zbożowe sałata stimix stres oksydacyjny uprawa uprawa sałaty uprawa szklarniowa uprawa winorośli winogrona wyniki doświadczeń ziemniaki zrównoważony rozwój