Lokalizacja: Pole Doświadczalne Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach
Typ uprawy: uprawa gruntowa w tunelu wysokim
Roślina: sałata masłowa odm. Natalia
Okres uprawy: 16. VIII (sadzenie) – 10. X (zbiór)
Zasobność gleby (przed sadzeniem): N-11, P-396,K-83, Mg-145, Ca-1467 (mg/dm3)
pH-7,1 zasolenie 0,15 g NaCL/dm3
Nawożenie przedwegetacyjne do poziomu: 120 mg N/dm3 – 0,7 kg saletry amonowej/ 100 m2
280 mg K/dm3 – 1 kg siarczanu potasu/100 m2
Schemat doświadczenia:
Obiekty : A- rodzaj zabiegu
a1 – KRZEMOWIT (2 L/ha) –co 7 dni
a2 – KRZEMPWIT (2 L/ha) –co 14 dni
a2- kontrola (bez oprysków)
Rozstawa roślin 20 x25 cm, 20 szt./m2
Wielkość poletka: 5 m2 (100 roślin w powtórzeniu)
Liczba powtórzeń : 3
Termin agrotechniczny | Okres zabiegu dni po sadzeniu | Data oprysku i | Zabieg w obiekcie | ||
sadzenie – 16.VIII | |||||
okres wzrostu | 7 | 23.VIII – ukorzenienie, | a1 | a2 | |
14 | 29.VIII – przyrastanie kolejnych liści | a1 | – | ||
21 | 6.IX – podniesienie | a1 | a2 | ||
28 | 13.IX –wzrost liści środkowych (20% wielkości główki) | a1 | – | ||
35 | 19.IX – zamykanie się główki (30 % wielkości główki) | – | a2 | ||
42 | 27.IX – wypełnianie główki (50 % wielkości główki) | – | – | ||
49 | 4.X | – | a2 | ||
zbiór – 10.IX – (po 57 dniach od sadzenia) |
Wyniki
W gruncie tunelu wysokiego, w okresie wczesnojesiennym posadzono sałatę odm. Natalia RZ (Bl:1-26,28,31/Pb, o wysokiej tolerancji na warunki świetlne (znikoma tendencja do wybijania pędów kwiatostanowych), zalecaną do uprawy od wiosny do jesieni, pod osłonami i w polu, z przeznaczeniem na świeży rynek (pożądany stopień zwięzłości 4-5, w 5-stopniowej skali palpacyjnej). Odmiana Natalia RZ tworzy kuliste główki w typie szklarniowym (o zwartej rozecie okrągławych liści i zamkniętej, płaskiej podstawie główki), o jasno zielonych, lekko odchylonych liściach okrywających główkę.
W uprawie sałaty 4-krotnie zastosowano stymulator wzrostu KRZEMOWIT w dawce 2l/ha (300 l roztworu wodnego/ha), w każdym zabiegu. Ze względu na zróżnicowaną długość okresów uprawy sałaty (4-10 tygodni) w zależności od terminu sadzenia w warunkach produkcyjnych, w doświadczeniu prowadzonym w cyklu jesiennym (zwykle 6-8 tygodni uprawy) badano dwie częstotliwości zabiegów: co 7 i co 14 dni. Doświadczenie miało wykazać możliwość zastosowania i efektywność pełnej dawki sumarycznej KRZEMOWITU’u 8L/ha, niezależnie od fazy wzrostu roślin i określić jego działanie w różnych odstępach czasu.
Plon ogólny
Przeprowadzone doświadczenie wykazało, że KRZEMOWIT działa korzystnie na wzrost i plonowanie sałaty w uprawie pod osłonami, niezależnie od częstotliwości jego stosowania. Nie stwierdzono istotnych różnic w plonowaniu i jakości główek między oboma sposobami stosowania preparatu, natomiast wyniki uzyskane w kontroli były istotnie niższe. Plon ogólny po zastosowaniu KRZEMOWIT'u kształtował się na poziomie 5,6-5,72 kg/m2 i był o 37-40% wyższy niż w kontroli (4,1 kg/m2).
Masa główki
Wszystkie rośliny w badanych obiektach osiągnęły masę handlową. W obiektach traktowanych KRZEMOWIT’em stwierdzono również największą masę główek sałaty (280-286 g) – o ponad 37% wyższą niż w obiekcie kontrolnym (205 g) oraz istotnie lepiej wypełnione główki. Nie wykazano jednak istotnych różnic w średnicy roślin.
Produkcja fotosyntetyczna brutto łanu
Obliczona na podstawie wielkości plonu ogólnego i zawartości suchej masy w częściach nadziemnych produkcja fotosyntetycznej brutto dla łanu była istotnie wyższa w obiektach traktowanych KRZEMOWITEM’em (0,3 kg s.m./m2) niż w kontroli (0,2 kg s.m./m2). Oznacza to, że zdolność asymilacyjna i produktywność roślin po zastosowaniu KRZEMOWIT’u była o 50 % wyższa niż roślin niczym nie traktowanych.
Zawartość azotanów
Analiza chemiczna liści wykazała, że zawartość azotanów w badanych obiektach kształtowała się poniżej dopuszczalnej wartości dla sałaty masłowej spod osłon zbieranej od 1.X. do 31.III. – 5000 mg NO3-/kg św.m. (Dz. U. EU z 3.12.2011, L320/15-16 i Załącznik: Sekcja 1. Azotany) i nie przekroczyły najniższego dopuszczalnego poziomu dla sałaty w ogóle. Najniższe wartości stwierdzono w obiektach opryskiwanych KRZEMOWIT’em (804 i 910 mg NO3-/kg św.m.) a najwyższy w kontroli (1286 mg NO3-/kg św.m.). Pomimo znacznej różnicy (około 30 %) zawartości azotanów nie stwierdzono różnic w zawartości chlorofilu w liściach i w ich barwie.
Zwięzłość główki
Przeprowadzone doświadczenie wykazało, że KRZEMOWIT działa korzystnie na wzrost i plonowanie sałaty w uprawie pod osłonami, niezależnie od częstotliwości jego stosowania. Nie stwierdzono istotnych różnic w plonowaniu i jakości główek między oboma sposobami stosowania preparatu, natomiast wyniki uzyskane w kontroli były istotnie niższe. Plon ogólny po zastosowaniu KRZEMOWIT'u kształtował się na poziomie 5,6-5,72 kg/m2 i był o 37-40% wyższy niż w kontroli (4,1 kg/m2).
Wnioski
- Preparat KRZEMOWIT działał korzystnie na wzrost i plonowanie sałaty w uprawie pod osłoną
- Pod wpływem KRZMOWIT’u istotnie zwiększyła się masa główek i ich zwięzłość, plon ogólny oraz produktywność fotosyntetyczna łanu.
- Stosowany preparat nie dział fitotoksycznie na rośliny
- Nie stwierdzono objawów tipburn, niezależnie od sposobu traktowania roślin.
- KRZMOWIT wpłynął korzystnie na zmniejszenie akumulacji azotanów w liściach sałaty, zmniejszając ją o około 30 % w stosunku do kontroli.
- Preparat KRZEMOWIT może być rekomendowany do 4- krotnego stosowania w odstępach 7-14 dni w zależności od tempa wzrostu sałaty i długości okresu jej uprawy.